LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

HEIDELBERG COMMUNITY CENTRE

  • Client:
  • City of Heidelberg
  • Location:
  • Heidelberg, Germany
  • Partner:
  • Wenzel + Wenzel; Teuffel Engineering; Bobran Engineers; Laux Kaiser + Partnerschaft
  • Status:
  • Competition - Honourable Mention 2009
  • Size:
  • 6400m2 GFA

ABOUT

Multifunctionality is a bit like a folding bike: it is certainly practical, maybe suitable for a lot of circumstances, but it comes with the loss of comfort and performance.

LAVA offers something different. An ensemble of two distinct buildings – old and new - will not only create a space between, but rather a place for the public directly at the river. A place to enjoy life, culture and community.

Both buildings are accessed from the same plaza. The foyer of the Concert Hall - carved out of the compact volume - opens towards the river and large glazed openings reveal a breathtaking view to the slopes on the other side of the Neckar.

With all the demanding functionalities of a new building the Concert Hall won’t be compromised and the heritage of the City Hall remains without major changes to it’s historic features.

993174viewNecka 091126Nachtbild 993174viewVorplatz
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope