LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

DOHA TENNIS LOUNGE

  • Client:
  • The Look Company, Qatar Tennis Federation
  • Location:
  • Doha, Qatar
  • Partners:
  • Konform AG, büro für leichtbau, Designsport Samantha Cotterel
  • Status:
  • Completed
  • Size:
  • Length 11.5 m, wide 7.8m and high 3m

ABOUT

The Doha Tennis lounge is a contemporary relaxing environment for players and VIPs at the annual International Tennis tournament in Doha. It was made from a lightweight tensile membrane and fabricated using the latest in digital design and construction technology. Designed entirely in a virtual environment the pavilion could be rapidly installed and relocated in the shortest of time frames.

Büro für leichtbau (bfl) generated a form finding close to the design of LAVA.  By using special membrane software the cutting pattern was generated from the form finding model. It generated the border geometry of the support structure. For transportation reasons the support structures were divided in smaller elements.

Based on the workshop drawings the structures were manufactured and fabricated at Konform AG and were transported by aircraft from Switzerland to Doha and installed by Konform AG on site.

 

Team:

Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck

with, Jarrod Lamshed, Erik Escalante, Anh-Dao Trinh, Kim Ngyuen Ngoc

doha-tennis doha-tennis 2 09 10 11 12 091109 doha tennis structure pod003
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope