LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

ARNHEM CENTRAL MASTERPLAN AND TRAIN STATION

  • Client:
  • Municipality of Arnhem
  • Location:
  • Arnhem, Netherlands
  • Partners:
  • Arup Amsterdam, Arup London; UN Studio: Ben van Berkel with Tobias Wallisser
  • Status:
  • Design 1996, under construction
  • Size:
  • 79500 sqm

ABOUT

The Arnhem Central project is a large urban plan development composed of diverse elements that, amassed, constitute a vibrant transport hub. The expansion generates office space, shops, housing units, a new station hall, a railway platform and underpass, a car tunnel, bicycle storage and a large car park.

A project with such an intricate set of requirements necessitates a methodological approach that can accommodate the hybrid nature of the development. The dynamic nature of the planning process allows the locus to fuse elements of time, occupant trajectories and program into an efficient and integral system. Housed under a continuous roof element it constitutes one of the main thresholds of Arnhem, its architecture adding to the iconography of the city.

The two Park and Rijn office towers are components of the large urban plan development for Arnhem Central. Visibly recognisable on the horizon, they denote the city’s transportation hub as well as assimilating some of the public functions of the transfer hall at ground level. The two distinct volumes create a void between them, thereby avoiding the complete severance of the visual connection between north and south.

3539241299950ab5ba75b 22746154877c1a813a87b 3142351568bd9a244f01o
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope