LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

TIVOLI TERRACE

  • Location:
  • Sydney, Australia
  • Status:
  • Built 2015
  • Size:
  • 70/110 sqm
  • Builder:
  • Redwood Constructions
  • Joinery:
  • Itsdesign
  • Floors:
  • Alexandria Tiles; Footprintfloors

ABOUT

Bringing the outside in was the priority in the renovation of a four-metre-wide terrace. Every surface is a design element making a statement, and has more than one function. 

New timber floors streamline the dining, living and kitchen areas into one continuous space. The living area is extended into the courtyard by sliding windows and timber screens that magically hide from view and give shading and privacy, light and air.

A new kitchen is at the heart and features a custom-made island bench, a white glass splash back to reflect the light, four metre long Corian bench, white laminated solid plywood. The traditional stepped geometry of fridge, oven, cupboards and range hood was realigned to create a streamlined look.

Storage is created along every possible surface - floor to ceiling shelves in the dining/living area. A staircase screen is balustrade, storage and light feature. Upstairs a small room has been turned into a 2nd living zone for TV. 

Materialty was kept pale with natural wood, neutral colours, juxtaposed with colourful artwork and furniture.

Iconic mid-century furniture and contemporary designer lighting add 21st century cool to the space.

The project links the past of Victorian Sydney with the future of contemporary architecture.

Photos: Brett Boardman

nightview joinery upstairs living outside view bath detail
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope