LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

SYDNEY RESIDENTIAL HIGH RISE

  • Client:
  • Lend Lease
  • Location:
  • Sydney, Australia
  • Partners:
  • Rogers Stirk Harbour
  • Status:
  • Competition-Win 2009
  • Size:
  • Undisclosed

ABOUT

Two residential towers offer a new typology of residential living on the city edge. Orientated to optimise environmental performance, the tower design extends the surrounding parklands into a vertical “green wrap”.

Barangaroo is a new 22-hectare waterfront precinct in Sydney. Within walking distance to the CBD, it will comprise parklands, including 1.5km of public waterfront, and retail, residential and commercial spaces.

LAVA’s residential towers offer a new typology of residential living on the edge of the city. Orientated to optimise environmental performance, the tower massing reinforces the masterplan fanning concept with slender towers that complement adjacent precincts.

The tower design is informed by the concept of “vertical village”, an approach that sees the extension of the Barangaroo Park into a vertical “green wrap”. This conceptually weaves the tower’s residential facade with private gardens that are occupied and enjoyed by apartment owners.

The proposal consists of two high-rise towers defined by four distinct podium edge condition sat the ground plane level. To the south a wide, splayed footpath provides a forecourt to “Soho Style” apartments that overlook Darling Harbour, whilst to the west the proposal opens to invite the public to sit and watch park activity.

The northern street edge offers pedestrians a finer experience with more intimate urban spaces activated by” Soho” offices on the ground floor and lobby entries for the Borneo Canal apartments and both residential towers above. To the west low-rise residential apartments contain the proposal that front directly onto the proposed north-south canal, and link the masterplan elements.

Top-view-Rendered 091102facade-detail-renderSB JL091104R4KillerCulturalnight 091130LAVAPanels-PrintPage7 barangaroo-3JHjUk11446 barangaroo-13 Barangaroo-waterfront
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope