LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

SHERMAN BIBLIOTHECA

  • Client:
  • Sherman Contemporary Art Foundation
  • Location:
  • Sydney Australia
  • Status:
  • Realized, 2009
  • Size:
  • 50 sqm

ABOUT

A bookcase of honeycomb shaped cells is a spectacular space for displaying catalogues. The transparent-coloured acrylic installation is backlit via changing project specific energy efficient LED lights.

A new architectural installation commissioned for the first anniversary of the Sherman Contemporary Art Foundation (SCAF) in Sydney created a spectacular space for displaying catalogues and other publications. The installation is an evolutionary display, which will adapt and grow in response to each new gallery project creating an ephemeral and surreal experience with changing lights and effects.

Holding a selection of Sherman Contemporary Art Foundation and Art & Australia publications in honeycomb shaped cells, the installation is backlit through transparent acrylic via energy efficient LED lights.

The installation showcases LAVA’s ongoing fascination with the efficiency and beauty of geometries in nature– the potential for naturally evolving systems for new building typologies and structures. The shape of the installation is based on a “voronoi”, or “bubble geometry”, in a similar way to the Beijing Watercube. The installation possesses an aesthetic that resonates throughout the gallery space while being incredibly functional.

The bookcase uses the latest digital fabrication and engineering techniques such as CNC milling and CAD CAM technology. LAVA maintained a “digital chain” throughout the design and production process.

 

Team:

Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck

with Esan Rahmani, Jarrod Lamshed, Erik Escalante

ShermanGallery300dpiChris-Bosse11-14 ShermanGallery300dpiChris-Bosse01-14 SIMMONDSChrisBosse-ShermanGall SIMMONDSChrisBosse-ShermanGallMF4092 SIMMONDSChrisBosse-ShermanGallMF2 SIMMONDSChrisBosse-ShermanGallMF
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope