LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

MORI ART MUSEUM

  • Client:
  • Mori Art Museum
  • Partners:
  • PTW
  • Location:
  • Tokyo, Japan
  • Status:
  • Design Development, 2006

ABOUT

Chris Bosse was asked to develop a new entry strategy for the ground floor entry area of the Mori Art Museum in Tokyo. The design draws on a desire to create a fluid organic space that delivers at the same time information and delight, in connection with the Japanese affinity for delicate material junction.

Conceptually the entire interior was liquefied and turned into a cave-like space that is then sliced like an MRI scan into legible and buildable geometries.

Traditionally rectangular geometries are being turned into organic spatial experiences by creating slices of space.

Light and LED strips as well as painting and printing onto the blades, brings the various spaces to life and communicates atmosphere as well as information. 

The Mori Art Museum is a contemporary art institution located at the top of a 54-story tower, located in the Tokyo district of Roppongi Hills. The visitor entrance area is designed as an inviting, warm and friendly centre in keeping with the Museum’s mission to be place for enjoyment, stimulation and discussion.

The centre provides visitors with information about the museum, and includes a café, museum shop and reception/gallery entrance, with the aim to draw people into the exhibitions.

The Museum’s aim to be a place where issues in culture and society are openly debated through exhibitions and programs for a broad audience is reflected in the design of the entrance. The 3D media wall is made of MDF ribs covered in LEDs and perspex that both unifies and brands the various functions of the museum entrance. The versatile wall engages audiences through information screens and is constantly updated with exhibition, program and dialogue information. The funky ribs reference pop artist Bridget Riley’s eye-popping lines, immersing visitors in a contemporary and inviting atmosphere. Art and architecture, nature and technology are merged.

 

interior4. Slide14. Slide17 11-copy. Slide51 Slide18
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope