LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

TEHRAN STOCK EXCHANGE

  • Client:
  • Tehran Stock Exchange
  • Location:
  • Tehran, Iran
  • Partners:
  • MOM and IRAN ARCH
  • Status:
  • competition 2012
  • Size:
  • 27380 sqm

ABOUT

Visionary geometries and forms are fused with traditional elements of Persian culture in the design for the new Tehran Stock Exchange.
The design is inspired by the local morphology – wind-carved sandstone gorges and cave-houses. The Stock Exchange is envisaged as an urban rock, with smartly carved ovoid shapes that enhance natural light, panoramic views, interior spaces and the relationship with the surroundings. The façade draws inspiration from the tessellation and light prisms of the local architecture, a media wall broadcasts real time news and an intelligent skin responds to changing climatic conditions.
LAVA’s vision for a futuristic typology mixes virtual and human interaction, embracing the transition between the market space and virtual reality.
Past and future meet inside the exchange hall with modern muqarnas, an interactive data dome and high-tech data screens. Media facades stream along a horizontal façade, bent to generate different grades of openness and create carve outs and connection to the interior void, maximising fresh air and sunlight. Environmental systems include an algae bioreactor, natural ventilation and solar panelsVisionary geometries and forms are fused with traditional elements of Persian culture in the design for the new Tehran Stock Exchange.

Visionary geometries and forms are fused with traditional elements of Persian culture in the design for the new Tehran Stock Exchange.

The design is inspired by the local morphology – wind-carved sandstone gorges and cave-houses. The Stock Exchange is envisaged as an urban rock, with smartly carved ovoid shapes that enhance natural light, panoramic views, interior spaces and the relationship with the surroundings. The façade draws inspiration from the tessellation and light prisms of the local architecture, a media wall broadcasts real time news and an intelligent skin responds to changing climatic conditions.

LAVA’s vision for a futuristic typology mixes virtual and human interaction, embracing the transition between the market space and virtual reality.

Past and future meet inside the exchange hall with modern muqarnas, an interactive data dome and high-tech data screens. Media facades stream along a horizontal façade, bent to generate different grades of openness and create carve outs and connection to the interior void, maximising fresh air and sunlight. Environmental systems include an algae bioreactor, natural ventilation and solar panels.

 


ViewPoint-testing-rende 120718Tehran-Axo-05 DF-2-019691-GSD-Lava-Middle-East-Renderings-C3-da1 20718TehranFloor-PlansLevel5 latest-cbIDF-2-019691-GSD-Lava-Middle-East-Renderings-0723 MCSection-Block1200 IDF-2-019691-GSD-Lava-Middle-East-Renderings-C1-f2. rendsect063001 /LAVAISEFINALEv8-copy Lava-Middle-East-RenderingsC2-revised
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope